Palugyai torta

1874-ben Jurkovits Ferenc, a Grand Hotel Hungária séfje különleges születésnapi tortát készített a pozsonyi Zöldfa Szálló tulajdonosa, Palugyai Jakab részére, melyet Palugyai tortának nevezett el. (A receptet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum bocsátotta rendelkezésre.)

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg Maroni Arany gesztenyepüré
2 dkg vaníliás cukor
3 dkg reszelt csoki
8 db tojás
10 dkg kristálycukor

Krémhez:
1 csomag vaníliás puding
50 dkg tejszínhab
2 dkg zselatin

Díszítéshez:
csokoládé, szeletelt mandula
tejszínhab

Elkészítés:
Kikeverjük a Maroni Arany gesztenyepürét a vaniliás cukorral, a reszelt csokival és a tojássárgájával. Felverjük a tojásfehérjét a kristálycukorral, majd könnyed mozdulattal hozzákeverjük az előzőleg kikevert gesztenyekrémhez. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre bejelölünk 5 tortakarika formát. A kész masszát doboslap vastagságban elkenjük, majd sütjük.
Elkészítjük a pudingot, majd kihűlés után hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A zselatint 1 dl hideg vízzel keverjük el és vízgőzön olvasszuk fel. Rétegezve töltjük, majd két órás fagyasztás után díszíthetjük. Tetejét csokoládéval vonjuk be, az oldalát szeletelt mandulával díszítjük. A kész tortát még tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük.

Legújabb termékeink

 

Sajtó közlemény

Széchenyi 2020
Új gesztenyefeldolgozási technológiát fejleszt a Prima Maroni Kft.

Részletek...

Kövessen minket