Hozzávalók
· 30 dkg liszt
· 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
· 10 dkg porcukor
· csipet só
· csipet őrölt szegfűszeg
· 12,5 dkg Maroni natúr gesztenye
· 1 evőkanál rum
· 1-2 evőkanál tejföl
a töltelékhez:
· savanykás lekvár
(pl. sárgabarack, meggy)
a csokoládémázhoz:
· 2 evőkanál kakaópor
· 2 evőkanál cukor
· 1-2 evőkanál víz
· 3 evőkanál olaj
Összekeverjük a lisztet, a sót, a cukrot és a szegfűszeget. Összemorzsoljuk a vajjal, majd belegyúrjuk a gesztenyét és a rumot. Annyi tejfölt adunk hozzá, amennyitől formázható tésztát kapunk. 1-2 órára a hűtőbe tesszük.
Lisztes deszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, majd 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg barnulni nem kezd a sütemény széle.
A csokoládémázhoz kis lábosban összekeverjük a kakaót a cukorral, annyi vizet teszünk hozzá, amennyitől éppen csak nedves lesz a keverék. Lassú tűzön állandó keverés mellett megolvasztjuk, kanalanként hozzáadjuk az olajat. Icipici meleget tartunk az edény alatt, és a fele mennyiségű linzert hústűvel a mázba mártogatjuk, majd tányérra tesszük, amíg meg nem dermed. Végül lekvárral összeragasztunk egy-egy sima és csokoládés süteményt.
Tipp: ha még gesztenyésebben szeretnénk, akkor kevés tejszínnel és rummal lazított cukros gesztenyemasszát kenjünk a linzerkorongok közé. Így kevésbé eltartható a sütemény.
A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.