GESZTENYÉS-CSOKOLÁDÉS KUGLÓF

Hozzávalók

a tésztához:

·         3 kisebb tojás sárgája

·         10 dkg vaj

·         2,5 dl tej

·         csipet só

·         58 dkg liszt

·         4 dkg főzős vaníliás pudingpor

·         8 dkg cukor

·         10 g szárított élesztő

·         1 citrom reszelt héja

·         1 evőkanál édes tejsavópor (elhagyható)

a töltelékhez:

·         25 dkg Maroni Fehérarany gesztenyepüré

·         70 ml tejszín

·         10 dkg étcsokoládé

·         10 dkg marcipán

a kenéshez:

·         kevés olvasztott vaj

a bevonathoz:

·         20 dkg étcsokoládé

·         5 dkg vaj


 

Uzsonnára, reggelire jó választás a kakaó mellé egy szelet kuglóf, ám ezzel a töltelékkel akár ünnepi alkalmakkor is tálalhatjuk.

 

A tésztához kevés langyos tejben fölfuttatjuk az élesztőt, azután a folyadék több részletben történő adagolásával lágy, rugalmas tésztát dagasztunk a hozzávalókból. Ha túl kemény, még kevés langyos tejet, ha túl lágy, egy kis lisztet adunk hozzá. Másfél órán át huzatmentes, meleg helyen lefedve kelni hagyjuk.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket. Fölolvasztjuk a csokoládét, elkeverjük benne a tejszínt és az édes gesztenyemasszát. Fóliára terítjük, hurka alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük, hogy könnyen formázható legyen. 20 kis golyót gyúrunk belőle, 1-1 marcipándarabot illesztünk mindegyiknek a közepébe.

Kivajazzuk, lisztezzük a kuglófformát. Lisztezett deszkán átgyúrjuk a megkelt tésztát, és először kettéosztjuk, majd mindkét részt 10-10 egyenlő darabra vágjuk. Ezekből is gombó-cokat formálunk, és a közepükbe helyezzük a marcipánnal töltött gesztenyés csokoládét. Ahogy a szilvás gombócnál, úgy itt is szépen a töltelék köré egyengetjük a tésztát. Az így kapott gömbökkel megtöltjük a kuglófformát úgy, hogy rétegenként átkenjük őket kevés olvasztott vajjal. Fél órán át a formában hagyjuk kelni a tésztát, eközben 190 fokra melegítjük a sütőt. 20 percig ezen a hőmérsékleten sütjük a süteményt; ha nagyon pirul, letakarjuk. Ezután további 20 percen keresztül 170 fokon folytatjuk a sütést. Miután elkészült, 10-15 percen át a formá-ban hagyjuk, majd rácsra helyezzük a kuglófot. Amikor teljesen kihűlt, bevonjuk az olvasztott, vajjal elkevert csokoládéval. Ízlés szerint színes cukorral díszíthetjük.

 

A receptet köszönjük a kifoztuk.hu-nak.

 

Legújabb termékeink

 

Sajtó közlemény

Széchenyi 2020
Új gesztenyefeldolgozási technológiát fejleszt a Prima Maroni Kft.

Részletek...

Kövessen minket